Zonnepanelenproject van De Groene Draad

Eerste zonnepanelenproject van De Groene Draad op Landgoed Zelle succesvol afgerond. Energie- coöperatie richt zich nu op daken van biologisch melkveebedrijf in Toldijk.

HENGELO/VARSSEL - Op de daken van Agrec Zelle Beheer in de Hengelose buurtschap Varssel wekken sinds vorige week 240 zonnepanelen groene stroom op. Hiervan zijn er 200 geïnstalleerd op initiatief van Energiecoöperatie de Groene Draad. De resterende veertig zijn van bedrijfseigenaar Adriaan van Dorth. Bestuursleden Gerard Oud en Martijn Bos van De Groene Draad zijn zichtbaar trots op de succesvolle afronding van het eerste zonnepanelen project. Dit is in nauwe samenwerking met Adriaan van Dorth tot stand gekomen op Landgoed Zelle. Bij Agrec Zelle Beheer aan de Sarinkdijk vertellen de drie enthousiast over het project. Het is een lang traject geweest, schetst voorzitter Oud. In maart 2019 kwam een projectgroep van vijf vrijwilligers voor het eerst samen. In juni 2020 werd de energiecoöperatie opgericht. Anderhalf jaar later zijn de zonnepanelen bij Agrec Zelle Beheer geplaatst door HG Zonnepanelen uit Kootwijkerbroek en leveren zij inmiddels groene stroom.

Certificaten

De verwachte jaaropbrengst van de panelen van De Groene Draad is 65.000 kilowattuur; het equivalent van het stroomgebruik van ongeveer twintig huishoudens. 52 Leden van de energiecoöperatie doen mee. Zij hebben certificaten gekocht. Eén certificaat staat voor 250 kilowattuur. De grootste afnemer bezit veertig certificaten. Het is de verwachting dat deelnemers na een jaar of tien hun investering terugverdienen. Het project op Landgoed Zelle, waarvan Van Dorth mede-eigenaar is, had alleen kans van slagen als het zou lukken voor een provinciale subsidie en een SCE-subsidie van het Rijk in aanmerking te komen. SCE staat voor Subsidieregeling Coöperatieve Energieopwekking. De provincie Gelderland stelt als subsidie-eis voor een lokaal energieproject dat een coöperatie minimaal vijftig leden moet hebben. "Het heeft ons veel tijd gekost om tot dit aantal te komen", zegt Oud. Uiteindelijk wist De Groene Draad beide subsidies binnen te halen. Van Dorth is zelf lid van de energiecoöperatie en hij stelt zijn daken gratis aan De Groene Draad beschikbaar: "We moeten met ons allen vergroenen en daarin stappen zetten. Het is hier een heel mooi coulisselandschap. De vraag is dan wat je aan opwek van groene energie kunt doen zodat het wel in het landschap past. Ik wil hoe dan ook voorkomen dat hier overal kleinschalige zon nevelden ontstaan."

Zonnepanelenproject van De Groene Draad

Een van de elektrische maaimachines die sinds kort met 'zonnestroom' wordt opgeladen. Foto: Rudi Hofman

Zonnepanelenproject van De Groene Draad

Op deze dronefoto zijn alle bij Agrec ZelIe Beheer op daken geplaatste zonnepanelen te zien. Foto: Energiecoöperatie de Groene Draad

Duurzaamheid

"De daken van mijn bedrijf liggen gunstig ten opzichte van de zon en bleken geschikt voor panelen. Een derde deel van ons machinepark is inmiddels volledig elektrisch. Deze machines kan ik nu mooi opladen met groene stroom." Van Dorth laat twee elektrische maaimachines zien - een derde is in aantocht - waarmee de greens van Golfclub 't Zelle worden onderhouden. "We willen een stukje duurzaamheid uitstralen en vervuiling van het landschap tegengaan." Ondertussen werkt De Groene Draad aan een tweede zonnepanelenproject. Het gaat om biologisch melkveebedrijf De Roodheuvel in Toldijk. Streven is hier op termijn 200 à 250 panelen op daken te plaatsen. Bos: "Er staan daar drie enorme stallen. We zitten in de onderzoeksfase om te kijken wat de mogelijkheden zijn."

Energiebesparing

Ten slotte benadrukt Gerard Oud dat de energiecoöperatie een actieve coöperatie wil zijn die niet alleen aan de 'opwekkant' zit, maar ook werk wil maken van de 'besparingskant'. "Er zijn allerlei manieren om aan energiebesparing te doen. Daarover willen we de mensen gaan informeren."

www.de-groenedraad.nl

Rudi Hofman